– Buhajki co prawda wyróżniają się największym potencjałem wzrostowym i mają mniejsze skłonności do otłuszczania, ale jest z nimi większy problem ze względu na temperament, częściej dochodzi do walk i agresji. Dlatego wolimy jałówki – wyjaśniają gospodarze.Dominika Stancelewska
StoryEditorReportaż z gospodarstwa

Rolnicy spod Bydgoszczy zamiast buhajków wolą opasać jałówki. Jaki mają średni zysk na jednej sztuce?

29.11.2023., 14:25h
Magdalena i Andrzej Błażejewscy z Sierosławia, w powiecie świeckim, od ponad 12 lat prowadzą gospodarstwo zajmujące się produkcją tuczników w cyklu zamkniętym oraz opasem bydła mięsnego. Stopniowo zwiększali skalę chowu i obecnie utrzymują 84 opasy. Rolnicy kupują jałówki, w tym czystorasowe simentale i limousine oraz krzyżówki z rasami mięsnymi i z hf.

Rolnicy wolą opasać jałówki zamiast buhajków

Buhajki co prawda wyróżniają się największym potencjałem wzrostowym i mają mniejsze skłonności do otłuszczania, ale jest z nimi większy problem ze względu na temperament, częściej dochodzi do walk i agresji. Dlatego wolimy jałówki. Przez jakiś czas mieliśmy zarówno byczki, jak i jałówki i było to nie do ogarnięcia. Zwłaszcza w momencie rui u jałówek. Dlatego zrezygnowaliśmy z opasu byków. Kupujemy zwierzęta ras mięsnych, które charakteryzują się najlepszymi cechami opasowymi i rzeźnymi. A mieszańce międzyrasowe są z kolei mocniejsze i zdrowsze w stosunku do ras rodzicielskich – tłumaczą gospodarze.

Jałówki charakteryzują się trochę niższymi przyrostami, ale ich mięso wykazuje bardzo dobre walory smakowe. Mają mniejsze wymagania paszowe i są spokojniejsze. Są też nieco tańsze w zakupie niż byczki i ceny w skupie podlegają mniejszym wahaniom niż byczków. Ostatnia cena zakupu jałówek o masie ciała 120 kg wyniosła około 2200 zł.

image

W gospodarstwie Błażejewskich opasy przez cały rok utrzymywane są na wybiegu z wiatą

...
Pozostało 82% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
16. listopad 2024 13:03