Obecnie Krzysztof Kamiński ma 11 krów matek rasy charolaise objętych oceną. Sprzedaje głównie zwierzęta hodowlane po inseminacji, a więc są to córki i synowie najlepszych byków francuskich.Andrzej Rutkowski
StoryEditorBydło mięsne

Rolnik z Podlasia woli hodować bydło mięsne rasy charolaise niż limousine. Dlaczego?

30.08.2023., 14:15h
Krzysztof Kamiński hodowlą rasy charolaise zajmuje się od 10 lat. Na początku miał też rasę limousine, ale charolaisy bardziej przypadły mu do gustu. Dlaczego?

Bydło charolaise jest spokojniejsze i ma dobre przyrosty

Przede wszystkim zadecydował spokojniejszy charakter, wszak bezpieczeństwo i zaufanie do bydła jest bardzo ważne. Wśród swojego bydła czuję się pewnie i swobodnie. Ponadto duży apetyt rasy charolaise przekłada się na odpowiednie pobranie paszy i duże przyrosty. Wydaje mi się również, że rasa limousine potrzebuje nieco lepszego i bardziej zasobnego w składniki pokarmowe żywienia – podkreślił hodowca.

Na Regionalnej Wystawie Zwierząt Hodowlanych w Szepietowie Krzysztof Kamiński zaprezentował cztery jałówki rasy charolaise, w tym dwie bezrożne i dwie z rogami, jedna z nich zdobyła tytuł czempiona.

Z genetyką warunkującą bezrożność w rasie charolaise bywa bardzo różnie. Po matkach bezrożnych porodziły się jałówki z rogami, a po matkach z rogami mamy jałówki bezrożne i wszystkie te krowy były kryte tym samym bykiem. Zatem z tą bezrożnością to jest trochę jak na loterii – powiedział hodowca.

image

Jałówki z hodowli Krzysztofa Kamińskiego

FOTO: Andrzej Rutkowski
...
Pozostało 76% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. październik 2024 18:33