Zdaniem hodowcy wolce lepiej się otłuszczają oraz mają smuklejsze głowy od buhajów i rosną im też bujne grzywki, niespotykane u bykówAndrzej Rutkowski
StoryEditorHodowla bydła mięsnego

Wolce, jałówki oraz buhaje. Dlaczego rolnik opasa aż 3 typy zwierząt?

02.06.2024., 16:15h
Pierwszy raz wolce opasał w ramach projektu, gdzie za doradztwo odpowiadał dr hab. Marcin Gołębiewski, prof. SGGW w Warszawie. Od tej pory znaczna część jego bydła to właśnie wolce, ale opasa również jałówki oraz buhaje. Dlaczego Marcin Osiński utrzymuje aż trzy typy zwierząt?

W artykule przeczytasz:

Kiedy jest najlepszy czas na kastrację młodych cieląt?

Opasamy nie tylko cielęta pochodzące z obór mlecznych, ale także odsadki zakupione ze stad mięsnych, dlatego część z nich to też buhaje. Przecież nikt nie będzie kastrował 7-miesięcznego buhaja ważącego 250–300 kg, wszak mniej więcej w takim wieku i wadze są odsadki. Natomiast kastracja młodych cieląt przebiega bezproblemowo, gdyż odbywa się poprzez założenie gumek uciskowych na jądra.

Ten zabieg wykonany w odpowiednim wieku, przy wadze od 80 do 130 kg, jest zupełnie bezproblemowy i bezbolesny dla cieląt, ponieważ jadra są jeszcze nieukrwione i nieunerwione. Wtedy po 2–3 tygodniach od założenia gumki worek z jądrami się zasusza i odpada – powiedział Marcin Osiński.

Pozostało 83% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
08. wrzesień 2024 02:01