Dostęp do wody podczas upałów
Jak wskazuje Arkadiusz Kożuszko będący prezesem OHZ Głogówek, hodowcy bydła podczas upałów powinni zadbać o to, by miało ono dostęp do świeżej wody i nie przebywały w przepełnionych budynkach inwentarskich
– Podczas upałów zwierzęta muszą mieć stały dostęp do wody. Dbamy o to, by obory nie były przepełnione, a zwierzęta miały więcej przestrzeni. Żeby dostarczyć elektrolitów, udostępniamy naszym zwierzętom więcej solanek. W celu zapewnienia odpowiedniej wentylacji wspomagamy się wiatrakami, korzystamy również z natrysków. Znajdują się one zarówno w hali udojowej, jak i poczekalni – mówi prezes OHZ Głogówek Arkadiusz Kożuszko.
Nie da się ukryć, że ta pogoda u zwierząt hodowlanych przekłada się na zmniejszenie poboru paszy, spadek wyników rozrodu i trudności w zaobserwowaniu rui u krowy. Kiedy przychodzi lato, w OHZ Głogówek zwierzęta otrzymują świeżą paszę trzy razy dziennie po to, by ta nie fermentowała, leżąc na stole paszowym.
– Zwierzęta muszą mieć przygotowane odpowiednie warunki, bo lato nie jest łatwym czasem. Na produkcji mleka odbijają się temperatury już rzędu 20 kilku stopni. W związku z czym należy im zapewnić dostęp do zimnej wody, dlatego dbałość o higienę poideł jest tak ważna. W celu zapewnienia prawidłowej wentylacji wentylatory muszą być włączone, bo inaczej krowa grzeje się od środka – wyjaśnia Iwona Kochanowska, zootechniczka na fermie Zawada, OHZ Głogówek.
Jak schładzać krowy podczas upałów?
O tym, jak ważna jest wentylacja i schładzanie zwierząt podczas upałów doskonale wie Martin Ziaja, rolnik z Dobrodzienia. Jego zdaniem, warto skrapiać krowy, ponieważ umożliwia to utrzymanie wydajności.
– W trakcie upałów należy zadbać o wentylację. Nasza obora jest budynkiem otwartym. Ponadto dysponujemy automatycznym systemem wentylatorów sterowanym czujnikiem. Niezbędne są również systemy do skrapiania zwierząt, ponieważ lata doświadczeń pokazały, że zamgławianie nie jest jednak najlepszą metodą. Lepszą opcją jest metoda wielkiej kropli, stosowana okresowo i przewiew. Krowy są bardzo wrażliwe na upały i szybko dochodzi do spadku wydajności. Kiedy zwierzęta dawały 10-15 l mleka ta wrażliwość była mniejsza, ale dzisiaj, kiedy krowy produkują średnio 35-40 l mleka dziennie, to ich wrażliwość jest większa – tłumaczy Martin Ziaja rolnik z Dobrodzienia.
Czy trzoda chlewna tak samo reaguje na upały, jak bydło?
Jak wyjaśnia Kożuszko, budynki, w których utrzymywana jest trzoda chlewna to inny typ budownictwa, niż obór. Są one całkowicie zamknięte, przez co świnie przebywają w innych warunkach w porównaniu do bydła.
– W przypadku trzody chlewnej budynki inwentarzowe są całkowicie zamknięte, dlatego warunki są nieco inne. Na tych budynkach jest instalacja, również wspomagamy się wentylatorami. Trzoda również musi mieć zapewniony dostęp do wody. Aktualnie również u świń obserwujemy spadek poboru paszy, który przekłada się na mniejsze przyrosty masy u tych zwierząt – twierdzi prezes OHZ Głogówek Arkadiusz Kożuszko.
Rolnik z Grodziska, Krystian Kostka, uważa, że w czasie upałów, w porozumieniu z weterynarzem, do diety świń warto wprowadzić witaminę C.
– Wentylacja chodzi na pełnych obrotach, trzeba sprawdzać, czy we wszystkich poidłach jest woda, bo to jest bardzo ważne. W porozumieniu z weterynarzem dodajemy witaminę C do paszy – wyznaje Krystian Kostka, rolnik z Grodziska.
Koszty tuczu drobiu wzrastają przez upały
O tym, jak bardzo wzrastają koszty tuczu drobiu i jego utrzymanie przekonał się rolnik z Ligoty Krapkowskiej, który w czasie upałów odnotowuje więcej padnięć.
– Koszty przy tuczu drobiu drastycznie wzrosły, w ubiegłych latach było to 4,20 zł, obecnie są to koszty na poziomie ok. 5,50 zł. To nie tylko pasza, ale również energia elektryczna bardzo zdrożała. Bez wentylacji i schładzania kurników nie da się tego robić. Jest bardzo dużo upadków. Podczas gdy standardowo pada ok. 3% drobiu podczas wysokich temperatur, musimy się liczyć z 5-6% – Bernard Marks rolnik z Ligoty Krapkowskiej.
Więcej o patentach rolników na radzenie sobie z upałami w materiale video:
Oprac. Justyna Czupryniak
Źródło: YT/Mariusz Dróżdż