Co znajduje się w plazmie krwi?
Naturalnymi związkami produkowanymi przez zwierzęta są immunoglobuliny (Ig). Stanowią część układu odpornościowego i wytwarzane są podczas infekcji do wiązania i neutralizowania patogenów. Choć są bardzo skuteczne, to jednak ich pojawienie się w organizmie wymaga sporo czasu. Ich źródłem mogą być siara, mleko, krew i jaja. Suszona rozpyłowa plazma krwi jest produkowana poprzez oddzielenie czerwonych krwinek metodą wirowania od pozostałych składników krwi zbieranej od bydła lub świń. Suszona plazma krwi zawiera 8–15% Ig. Ma postać jasnego proszku zawierającego w swoim składzie około 78% białka, z czego 50% to albuminy, 15% – α-globuliny, 10% – β-globuliny, 15% – γ-globuliny, a 5% stanowi włóknik. Produkt jest bogaty w lizynę oraz treoninę. Charakteryzuje się natomiast mniejszą zawartością metioniny i izoleucyny.
Niektóre białka poza wartością odżywczą (źródło aminokwasów) charakteryzują się także aktywnością biologiczną. Są to tzw. białka funkcjonalne, które mogą wpływać na fizjologię przewodu pokarmowego i zdrowie zwierząt. Suszenie rozpyłowe plazmy krwi w niskiej temperaturze chroni białka oraz...