StoryEditorWiadomości rolnicze

Plazma krwi tylko ze sprawdzonego źródła

10.02.2015., 11:02h
Produkty z krwi, zwłaszcza suszona rozpyłowo plazma, są interesującymi składnikami pasz dla prosiąt po odsadzeniu.

Stanowią bardzo dobre źródło białka, zwiększają tempo wzrostu i apetyt w okresie okołoodsadzeniowym. Prosięta z powodu stresu zwykle nie jedzą w tym czasie zbyt dużo paszy. Suszona plazma oraz krwinki poprawiają wyniki w okresie poodsadzeniowym, zwłaszcza jeśli warunki chowu odbiegają od doskonałych. Ich stosowanie w diecie prosiąt zawsze zwiększa pobieranie paszy i przyrosty w porównaniu ze wszystkimi tradycyjnymi białkami, włączając mączkę rybną, białko ziemniaczane, białko sojowe i koncentraty serwatki. Suszona rozpyłowo plazma krwi zawiera immunoglobuliny i wspomaga układ odpornościowy zwierząt. Zapobiega też biegunkom poodsadzeniowym, zwłaszcza tym wywoływanym przez Escherichia coli, wykazuje silny efekt przeciwzapalny, przyczynia się do regeneracji nabłonka jelitowego.

Chociaż nie stwierdzono, by suszona rozpyłowo plazma stosowana w przemyśle paszowym spowodowała zakażenie zwierząt, to jednak ze względu na rozprzestrzenianie się groźnego wirusa epidemicznej biegunki świń (PED) należy dokładnie sprawdzać źródło pochodzenia tego typu surowców. W Ameryce Północnej i Środkowej, podobnie jak w większości krajów azjatyckich, wirus jest powszechnie obecny. Jak zapewniają czołowi producenci, suszona rozpyłowo plazma i pochodne krwi pochodzą od zdrowych zwierząt, które przeszły badania weterynaryjne, są produktami poddanymi obróbce cieplnej.

Przepisy europejskie przewidują właściwe procedury odkażania tego typu surowców. Jednak do 2014 roku jedynym celem były patogenne bakterie: Salmonella, enterobakterie i Clostridium perfringens. Najnowsze rozporządzenie jest bardziej wymagające i uwzględnia ryzyko przeniesienia wirusów, zwłaszcza opornych i bardzo zakaźnych deltakoronawirusów (jak wirus PED). Obróbka surowca musi odbywać się we właściwej temperaturze, przez odpowiedni czas. Wysuszona krew i osocze krwi powinny być poddane obróbce termicznej przy co najmniej 80°C. Czas ogrzewania dla większości wirusów opornych wynosi co najmniej 10 minut. Zakłady powinny mieć dwa oddzielone od siebie obszary: jeden do odbioru surowców, a drugi do pakowania produktów po obróbce, w celu uniknięcia zanieczyszczenia krzyżowego.

Korzyści żywieniowe przy stosowaniu  produktów z krwi są bardzo duże, zwłaszcza w kontekście zmniejszonego stosowania antybiotyków i wczesnego odsadzania prosiąt. Jednak należy podjąć wszelkie środki ostrożności w celu zapobiegnięcia wprowadzania i rozprzestrzeniania się wirusa epidemicznej biegunki świń w Europie.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. listopad 2024 20:05