Płynne żywienie szansą na rozwój rynku trzody chlewnej w Polsce
Promocją żywienia na mokro trzody chlewnej w naszym kraju oraz wsparciem rolników w tym temacie zajmuje się Akademia Płynnego Żywienia firmy De Heus, w której działa wykwalifikowany zespół doradców. W tym roku spotkanie odbyło się już po raz dziesiąty. Podczas zorganizowanej we współpracy z firmą Duynie Feed konferencji w Toruniu eksperci opowiadali o zaletach i wadach systemu karmienia na mokro oraz jak wykorzystać w nim różnego rodzaju produkty uboczne. Wśród uczestników konferencji byli rolnicy, którzy stosują już system płynnego żywienia i chcą lepiej wykorzystać jego możliwości oraz ustrzec się ewentualnych błędów, oraz tacy, którzy dopiero rozważają montaż tego typu instalacji w swojej chlewni.
– Płynne żywienie jest szansą na rozwój rynku trzody chlewnej w Polsce. Zanim jednak podejmiemy decyzję o wprowadzeniu w gospodarstwie żywienia na mokro, powinniśmy rozważyć, jaki mamy dostęp do surowców ubocznych typu: serwatka, syrop, wywar, młóto, pieczywo, odpady ziemniaczane, oraz czy mamy możliwości ich przechowywania – mówiła Renata Nowacka-Komada, spe...