Straty w produkcji i problemy zdrowotne mogą wynikać z czynników stresogennych oraz chorobotwórczych. Należy dbać, aby status zdrowotny zwierząt był jak najwyższy, a ewentualne koszty leczenia nie przekraczały 40 zł na sztukę. Skład paszy, obecność mikotoksyn, stan flory bakteryjnej jelit będą decydowały o zdrowotności przewodu pokarmowego. Wcześniej w utrzymaniu jej wysokiego poziomu pomagały antybiotykowe stymulatory wzrostu, dzięki czemu świnie szybko i bez problemów zdrowotnych przyrastały. Na tym nam zależy najbardziej – na szybkim wzroście.
Cały artykuł przeczytacie Państwo w numerze 2–3/2016 "Tygodnika Poradnika Rolniczego".
Jeżeli jeszcze nie masz prenumeraty "Tygodnika Poradnika Rolniczego", możesz ją zamówić korzystając z zakładki Prenumerata, zadzwonić pod numer (61) 886 06 30 lub skorzystać z e-wydania.