StoryEditorWiadomości rolnicze

Poprawa zdrowia i lepsza genetyka

04.07.2016., 14:07h
Zaniedbania w ochronie zdrowia świń oraz niedocenianie znaczenia potencjału genetycznego w poprawie efektywności produkcji to jedne z najważniejszych przyczyn niekonkurencyjnego chowu trzody chlewnej. Podkreślano to podczas corocznej konferencji dla lekarzy weterynarii i producentów świń w Puławach.

Jesteśmy niekonkurencyjni w produkcji świń ze względu na niską opłacalność chowu, a ta wynika z wielu zaniedbań. Skutkiem powyższego jest rosnący z roku na rok import prosiąt i warchlaków, ale także tuczników i półtusz wieprzowych. W 2015 roku stanowił ekwiwalent prawie 10 mln świń. Skutkiem braku konkurencyjności jest spadek pogłowia loch w kraju – o prawie 1 mln sztuk w ciągu 10 lat! – Takim stwierdzeniem rozpoczął konferencję w Puławach prof. Zygmunt Pejsak z Państwowego Instytutu Weterynaryjnego.

Niski remont stada

Podczas XXI Międzynarodowej Konferencji Naukowej odbywającej się pod hasłem „Optymalne: technologia, genetyka oraz zdrowie – podstawą opłacalności chowu świń” omawiano przyczyny nieopłacalności produkcji trzody chlewnej w naszym kraju, a prelegenci wskazywali rozwiązania, jakie należy podjąć w celu poprawy sytuacji. W dwudniowym spotkaniu wzięło udział ponad tysiąc osób oraz blisko 50 wystawców.

Cały artykuł przeczytacie Państwo w numerze 28/2016 "Tygodnika Poradnika Rolniczego".

Jeżeli jeszcze nie masz prenumeraty "Tygodnika Poradnika Rolniczego", możesz ją zamówić korzystając z zakładki Prenumerata, zadzwonić pod numer (61) 886 06 30 lub skorzystać z e-wydania.

 

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
17. listopad 2024 04:54