Nowoczesny obiekt, który poradzi sobie w każdych warunkach
Sprzedawane będą prosięta w wadze około 30 kg, które będą trafiały do gospodarstw zajmujących się tuczem w ramach grupy Pig Farmer zrzeszającej rolników. Właścicielami nowo otwartego obiektu są Daria i Maciej Dudowie, którzy do tej pory prowadzili jedynie tucz na małą skalę. To ich pierwsze doświadczenie z lochami, choć z branżą trzody chlewnej są związani od lat. Maciej Duda działał w przetwórstwie żywca wieprzowego, gdyż przez wiele lat był prezesem dawnego Polskiego Koncernu Mięsnego „Duda”, obecnie Gobarto. Teraz postanowił zrealizować się jako producent trzody chlewnej – od razu na wielką, jak na nasz kraj, skalę.
– Ze względu na sytuację na rynku trzody chlewnej oczywiście mieliśmy pewne obawy, ale jestem przekonany, że tak nowoczesny obiekt, jak nasz, poradzi sobie w każdych warunkach. Optymalne przystosowanie pod względem wydajności produkcyjnej nawet w czasach kryzysu daje nadzieję na możliwość funkcjonowania na rynku – twierdzi Maciej Duda.
Nowoczesne żywienie loch
Ferma została wybudowana w około 9 miesięcy we współpracy z firmami specjalizującymi...