StoryEditorŻywienie

Precyzyjne dozowniki pozwalają oszczędzić paszę dla świń

17.04.2019., 15:04h
W Śląskowie w gminie Jutrosin (powiat rawicki) otwarto właśnie nowoczesną chlewnię, która może pomieścić 750 loch. Będzie odbywała się w niej produkcja prosiąt w cyklu otwartym. W obiekcie zastosowano niespotykane dotychczas w Polsce systemy żywienia macior.

Nowoczesny obiekt, który poradzi sobie w każdych warunkach

Sprzedawane będą prosięta w wadze około 30 kg, które będą trafiały do gospodarstw zajmujących się tuczem w ramach grupy Pig Farmer zrzeszającej rolników. Właścicielami nowo otwartego obiektu są Daria i Maciej Dudowie, którzy do tej pory prowadzili jedynie tucz na małą skalę. To ich pierwsze doświadczenie z lochami, choć z branżą trzody chlewnej są związani od lat. Maciej Duda działał w przetwórstwie żywca wieprzowego, gdyż przez wiele lat był prezesem dawnego Polskiego Koncernu Mięsnego „Duda”, obecnie Gobarto. Teraz postanowił zrealizować się jako producent trzody chlewnej – od razu na wielką, jak na nasz kraj, skalę.

Ze względu na sytuację na rynku trzody chlewnej oczywiście mieliśmy pewne obawy, ale jestem przekonany, że tak nowoczes­ny obiekt, jak nasz, poradzi sobie w każdych warunkach. Optymalne przystosowanie pod względem wydajności produkcyjnej nawet w czasach kryzysu daje nadzieję na możliwość funkcjonowania na rynku – twierdzi Maciej Duda.
Nowoczesne żywienie loch

Ferma została wybudowana w około 9 miesięcy we współpracy z firmami specjalizującymi...
Pozostało 86% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. listopad 2024 14:34