Możliwa jest produkcja jaj zawierających swoiste, czyli skierowane przeciwko konkretnym antygenom, przeciwciała IgY, które są następnie wykorzystywane podczas leczenia różnych schorzeń bakteryjnych czy wirusowych. Opracowano technologie otrzymywania sproszkowanych preparatów żółtkowych czy samej plazmy żółtka jaja, wykorzystywanych jako bogate źródło tanich immunoglobulin, które wspomagają zdrowie jelit u młodych zwierząt.
Jak wytwarzane są preparaty żółtkowe?
W celu uzyskania preparatów żółtkowych zawierających swoiste przeciwciała, kury immunizowane są szczepionkami przeznaczonymi dla tych gatunków zwierząt (na przykład w profilaktyce biegunek na tle Escherichia coli). Po upływie czasu zapewniającym pojawienie się pożądanych przeciwciał w żółtku, jaja są zbierane i przygotowywane są z nich preparaty zadawane później zwierzętom. Zdaniem ekspertów, takie wykorzystanie jaj w immunoprofilaktyce wielu chorób na tle bakteryjnym i wirusowym stanowi przyszłość w odchowie młodych zwierząt. Przemawiają za tym przede wszystkim względy ekonomiczne. Ze względu na możliwość uzyskiwania dużych ilości immunoglobulin IgY, jajo jest bardzo dobre do produkcji specyficznych przeciwciał i szczepionek.
Dominika Stancelewska
Dominika Stancelewska