StoryEditorŚwinie

Preparaty żółtkowe zwiększają odporność u prosiąt

22.05.2018., 15:05h
Białka jaja wykazują właściwości antybakteryjne oraz hamujące funkcje życiowe patogennych mikroorganizmów. Wśród białek żółtka jaja kurzego ważną rolę pełnią przede wszystkim immunoglobuliny (IgY), które można wykorzystywać, aby wzmocnić odporność nowo narodzonych prosiąt. Doustne podawanie prosiętom immunoglobulin jajecznych pomaga im w walce z różnymi patogenami. Immunoglobuliny mogą wiązać się ze szkodliwymi drobnoustrojami, uniemożliwiając im przyleganie do ściany jelita.
Możliwa jest produkcja jaj zawierających swoiste, czyli skierowane przeciwko konkretnym antygenom, przeciwciała IgY, które są następnie wykorzystywane podczas leczenia różnych schorzeń bakteryjnych czy wirusowych. Opracowano technologie otrzymywania sproszkowanych preparatów żółtkowych czy samej plazmy żółtka jaja, wykorzystywanych jako bogate źródło tanich immunoglobulin, które wspomagają zdrowie jelit u młodych zwierząt.

Jak wytwarzane są preparaty żółtkowe?

W celu uzyskania preparatów żółtkowych zawierających swoiste przeciwciała, kury immunizowane są szczepionkami przeznaczonymi dla tych gatunków zwierząt (na przykład w profilaktyce biegunek na tle Escherichia coli). Po upływie czasu zapewniającym pojawienie się pożądanych przeciwciał w żółtku, jaja są zbierane i przygotowywane są z nich preparaty zadawane później zwierzętom. Zdaniem ekspertów, takie wykorzystanie jaj w immunoprofilaktyce wielu chorób na tle bakteryjnym i wirusowym stanowi przyszłość w odchowie młodych zwierząt. Przemawiają za tym przede wszystkim względy ekonomiczne. Ze względu na możliwość uzyskiwania dużych ilości immunoglobulin IgY, jajo jest bardzo dobre do produkcji specyficznych przeciwciał i szczepionek.

Dominika Stancelewska
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
05. listopad 2024 01:21