Spośród wszystkich zwierząt gospodarskich świnie są najbardziej wrażliwe na działanie wysokich temperatur. Przewaga ciepła produkowanego w organizmie w stosunku do oddawanego do otoczenia może prowadzić do przeciążenia układu termoregulacyjnego zwierzęcia. Zmniejszenie mleczności loch karmiących i spadek jakości siary, a co za tym idzie – mniej odporne mioty, to jedne ze skutków przegrzania. Wyniki różnych badań pokazują, że w temperaturze 29°C u lochy spadek produkcji mleka wynosi aż 30%. Nawet lochy z najlepszych grup wykazują zmniejszenie wydajności mlecznej o 18%.
U loch karmiących utrzymywanych w gorących budynkach występuje pogorszenie apetytu oraz zmienia się skład mleka. Wpływa to negatywnie na przyrosty masy ciała i rozwój prosiąt. Ponieważ maciora pobiera mniej paszy, odbija się to niekorzystnie na jej późniejszej kondycji, a mioty, które się wówczas urodzą, będą słabe, o niskiej masie urodzeniowej, a potem odsadzeniowej.
Mleko u maciory jest gorszej jakości
Przy wzroście temperatury na porodówce do 28°C lochy karmiące mogą zmniejszyć pobranie paszy nawet o 40%. Zdarza się, że w czasie upałów locha karmiąca zjada poniż...