Białko to podstawowy składnik pokarmowy wykorzystywany przez zwierzęta na cele budulcowe. Bierze udział w trawieniu i przemianach metabolicznych, transporcie cząsteczek i ochronie organizmu. Wiadomo jednak, że ważniejsza od ilości białka jest jego jakość, czyli odpowiednia zawartość poszczególnych aminokwasów. Aminokwasy można podzielić na takie, które organizm może wytworzyć sam z dostępnych składników paszy, oraz takie, które muszą zostać dostarczone do organizmu wraz z paszą (aminokwasy niezbędne).
Jeżeli pasza zawiera zbyt mało jednego z aminokwasów (tzw. amino-kwas limitujący), możliwość wykorzystania pozostałych jest ograniczona. Dlatego też konieczna jest znajomość profilu aminokwasowego białka pasz w celu właściwego zbilansowania niedoborowych aminokwasów, którymi dla świń są najczęściej lizyna, metionina, treonina i tryptofan. W dawkach paszowych zawierających różne surowce pozostałe niezbędne aminokwasy zwykle znajdują się w ilościach wystarczających lub nawet przekraczających zapotrzebowanie zwierząt.
Niedobór metioniny skutkuje zahamowaniem wzrostu
Dzięki bilansowaniu aminokwasów w paszy możliwa jest popraw...