Zapach paszy jest istotnym czynnikiem regulującym możliwości jej pobrania przez zwierzęta. Aby zwiększyć zainteresowanie prosiąt paszą i zachęcić je do zjedzenia większych jej ilości, stosuje się dodatek preparatów poprawiających smak i zapach karmy. Do najczęściej stosowanych dodatków aromatyczno-smakowych należą wanilia oraz kwasy organiczne, takie jak: cytrynowy, jabłkowy, octowy i winowy. Wanilia w przemyśle paszowym jest stosowana głównie w postaci koncentratu zapachowego dodawanego do mieszanek, który bardzo dobrze miesza się z innymi łagodnymi aromatami i smakami.
Najnowsze badania pokazują, że aromat malinowy wzbudza zainteresowanie prosiąt i zachęca je do jedzenia paszy, gdyż uwielbiają one słodki smak. Przyjemny zapach paszy zachęca zwierzęta do pobrania większej ilości mieszanki, gdyż podrażnia ich receptory smakowe i węchowe, wpływając na zwiększenie wydzielania śliny i soków trawiennych. Oczywiście ważna jest nie tylko sama pasza, ale także środowisko, w jakim przebywają zwierzęta, oraz dostęp do wody.
Preparaty aromatyczno-smakowe
Do zwiększenia ilości zjadanej paszy przyczyniają się różnego typu preparaty aromat...