Stworzenie odpowiednich warunków pozwoli na szybkie i trwałe ustalenie hierarchii wśród zwierząt. Świnie są najbardziej agresywne przez pierwsze dwie godziny po przegrupowaniu. W ciągu kolejnych 24–48 godzin poziom agresji spada. Główną przyczyną agresji jest nieznajomość, zwłaszcza nowego środowiska. W rzeczywistości prosięta wykazują ten sam poziom agresji wobec rodzeństwa, z którym przebywają, jak i wobec tych, od których zostały oddzielone zaraz po urodzeniu.
W przypadku mieszania ze sobą prosiąt z różnych miotów, tylko jeden osobnik z całego rodzeństwa będzie walczyć o dominację, a następnie będzie on walczyć z każdym osobnikiem z przegranego miotu. Prosięta z miotu osobnika dominującego osiągają również dominującą pozycję. Nie znaczy to jednak, że im liczniejszy miot, tym większa szansa na zdobycie przewagi.
Łączenie i stres
Utrzymywanie świń w tej samej grupie od odsadzenia do końca tuczu nie jest częstą praktyką, ale przynosi wiele korzyści w zakresie minimalizowania konfliktów między zwierzętami. Na ogół uważa się, że ujednolicanie grup przy odsadzaniu pod względem masy ciała pozwala uzyskać podobną wagę zwierząt na koniec tuczu. Badania jednak pokazały, że zróżnicowanie masy ciała pod koniec tuczu w grupach jednorodnych jest podobne jak w niejednorodnych.
Prosięta odsadzone karmione są zazwyczaj do woli, co ogranicza problem współzawodnictwa o pokarm, jednak w niektórych systemach chowu w dalszych etapach tuczu pasza jest limitowana. Takie racjonowanie pokarmu powoduje współzawodnictwo o paszę, wpływając na wydajność produkcji w taki sam sposób, jak dostępność miejsca do koryta.
Ograniczenie przestrzeni wokół koryta redukuje spożycie paszy i średni przyrost dzienny. Próby poprawy przyrostów masy ciała poprzez stosowanie bardziej skoncentrowanych pasz nie przynoszą poprawy. Wiele prosiąt nadal wykazuje zbyt małe dostarczenie do organizmu składników energetycznych i białkowych. Sugeruje to, że obniżenie pobrania paszy jest spowodowane zmianami metabolicznymi wywołanymi przez stres, a nie ze względu na ograniczenia żywieniowe. Okazuje się, że zapewnienie świniom miejsc do ukrycia się i odpoczynku w czasie grupowania znacząco zmniejsza stres, a co za tym idzie – agresję i szybko poprawia dzienne przyrosty.
Smaczne zabawki
Agresja najczęściej prowadzi do obgryzania ogonów i uszu. Jest to jeden z głównych problemów w okresie odchowu i tuczu. Ból wywołany powstałymi ranami ma negatywny wpływ na zachowanie zwierząt, ich zdrowie i oczywiście przyrosty, powodując znaczne straty ekonomiczne. Nie zawsze skracanie ogonów zapobiega takim patologicznym zachowaniom. Przeprowadzone obserwacje pokazały, że w 60% badanych ferm o intensywnej produkcji wystąpiły problemy związane z obgryzaniem ogonów, mimo ich skracania.
- jadalne, najlepiej by były przyswajalne, z walorami odżywczymi;
- nadające się do żucia, posiadające smak;
- zajmujące, co zachęca zwierzęta do posługiwania się w zabawie ryjem;
- ulegające zniszczeniu, co pozwala świniom na poznanie przedmiotu i zachęca do dalszej zabawy;
- bezpieczne – nie powinny być toksyczne i nie mogą stanowić potencjalnego źródła zranień po ich zniszczeniu (trociny z miękkich drzew jak sosna, druty z opon i kawałki plastikowych butelek mogą spowodować perforację jelit);
- czyste, gdyż świnie nie są zainteresowane brudnymi przedmiotami, przedmioty pozostawione na podłodze szybko się brudzą i zwierzęta szybko tracą zainteresowanie nimi.
Przyczyny agresji
Najczęstsze czynniki sprzyjające agresji:
- przegęszczenie zwierząt w kojcu;
- rusztowa podłoga;
- zbyt suche powietrze w chlewni;
- cierpienia wywołane chorobą;
- zbyt gorąco lub zbyt zimno w chlewni;
- nieprawidłowa wentylacja (zbyt intensywna lub niewystarczająca);
- za wysoka lub za niska wilgotność powietrza;
- nadmierne stężenie szkodliwych gazów (amoniak, dwutlenek węgla, siarkowodór);
- zbyt intensywne natężenie światła, zwłaszcza w budynkach bez okien;
- niedobory pokarmowe.
Dominika Stancelewska