Komisja Europejska zadecydowała o przywróceniu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny podczas nadzwyczajnego posiedzenia Specjalnego Komitetu ds. Rolnictwa Rady UE, które odbyło się w połowie września. Rozszerzony został zakres produktów kwalifikujących się do otrzymania wsparcia o niektóre elementy o niższej wartości, które zostały najbardziej dotknięte przez rosyjskie embargo. Główni producenci – Belgia, Francja, Dania i Holandia – ubiegają się o objęcie dopłatami również tłuszczu, podrobów i nóżek wieprzowych.
Zwiększono także o 20% stawkę dopłat, aby zachęcić do wprowadzania do magazynów większych ilości produktów niż podczas wsparcia, które uruchomiono w marcu bieżącego roku. Wówczas Komisja wprowadziła dopłaty na osiem tygodni w związku z rosyjskim embargiem importowym, które wpłynęło na nadpodaż wieprzowiny na rynku unijnym oraz spadek cen. Z rynku wycofano wtedy 64 tys. ton wieprzowiny. Najwięcej mięsa wprowadziły do magazynów Dania (24%), Hiszpania (22%), Niemcy (13%), Polska (12%) i Włochy (9%).
Komisja nie zamierza wprowadzać pułapu dla wieprzowiny, lecz chce na bieżąco monitorować sytuację i oceniać wpływ dopłat na rynek i na tej podstawie określić właściwy moment zakończenia stosowania mechanizmu.ds