Roman Teodorczak prowadzi gospodarstwo nastawione na produkcję tuczników we wsi Szronka w powiecie żuromińskim. Miejscowość leży na pograniczu województw mazowieckiego i warmińsko-mazurskiego. To dlatego niektóre budynki oraz grunty gospodarza znajdują się na terenie tego pierwszego regionu. Na produkcję trzody postawił w połowie lat 90. ubiegłego wieku. Powstała wtedy okazała, jak na tamte czasy, chlewnia mogąca pomieścić jednorazowo tysiąc tuczników. Zwierzęta były utrzymywane wtedy na półrusztach oraz na głębokiej ściółce. Gospodarstwo skutecznie radziło sobie z wszelkimi problemami, jakie dokuczały polskim producentom świń na przestrzeni ostatnich 20 lat.
Cały artykuł przeczytacie Państwo w numerze 27/2016 "Tygodnika Poradnika Rolniczego".
Jeżeli jeszcze nie masz prenumeraty "Tygodnika Poradnika Rolniczego", możesz ją zamówić korzystając z zakładki Prenumerata, zadzwonić pod numer (61) 886 06 30 lub skorzystać z e-wydania.