Najczęściej spotykane w produkcji trzody chlewnej są choroby układu oddechowego. Przebiegają zwykle z objawami kaszlu, gorączki, duszności, utraty kondycji zwierząt lub upadków świń. Śmiertelność dotyczy zwykle 8- lub 10–15-tygodniowych warchlaków. Schorzenia układu oddechowego rzadko wywoływane są tylko przez jeden czynnik chorobotwórczy. Znacznie częściej mamy w takich przypadkach do czynienia z kilkoma różnymi czynnikami zakaźnymi, które są odpowiedzialne za tzw. zespół oddechowy świń (PRDC).
Za jego występowanie mogą być odpowiedzialne zarówno wirusy, jak i bakterie. Czynniki wirusowe i Mycoplasma hyopneumoniae są uznawane za pierwotne w wystąpieniu PRDC, co oznacza, że są w stanie wywołać chorobę same, zaś pozostałe bakterie są czynnikami wtórnymi zespołu oddechowego świń, czyli potrzebują innego zakażenia, które umożliwia im ujawnienie swojej chorobotwórczości. Do rozwoju tej choroby przyczyniają się na przykład wirus zespołu rozrodczo-oddechowego (PRRS), cirkowirus świń typu 2 (PCV2), wirus grypy świń (SIV) oraz wiele czynników bakteryjnych.
Niekorzystne współdziałanie patogenów
Niezwykle ważną rolę w po...