StoryEditorBydło mięsne

Rasa bbb idealna do krzyżowanie bydła

24.11.2020., 16:11h
Wybitną przydatnością do krzyżowania towarowego z krowami mlecznymi, ale i tymi innych ras mięsnych, charakteryzuje się rasa belgijska błękitno-biała (bbb). Jednak należy pamiętać, że można z nią kojarzyć tylko sztuki dużego kalibru, ze względu na wysoką masę urodzeniową cieląt, co prowadzi do częstszego występowania ciężkich porodów.

Rasa BBB coraz bardziej popularna

Popularność rasy bbb rośnie, ponieważ zwierzęta mieszańcowe uzyskiwane z takich krzyżowań doskonale rosną, osiągają lepszą wydajność rzeźną i lepiej wykorzystują paszę. Tusze takich zwierząt są mniej otłuszczone, przez co chętniej wybierane przez konsumentów. Dla przykładu, w USA od mieszańców angus/hereford x belgian blue (bbb) uzyskuje się o 31,2 kg mięsa więcej i o 25,1 kg mniej tłuszczu niż od zwierząt czystorasowych angus i hereford.

Charakterystyka rasy belgijskiej błękitno-białej

Rasa bbb charakteryzuje się dużą zdolnością przystosowawczą do różnych warunków klimatycznych. Zwierzęta wykazują dobre wykorzystanie paszy przy obfitym żywieniu. Odznaczają się łagodnym temperamentem. Jest to rasa późno dojrzewająca. Pierwsze wycielenia mają miejsce w 32. miesiącu życia. Masa cieląt przy urodzeniu wynosi: dla buhajków 48 kg a dla cieliczek 44 kg. Konsekwencją tego są trudne porody, nawet z koniecznością cesarskiego cięcia.

Masa ciała buhajów wynosi 1100–1200 kg, przy wysokości w kłębie 150 cm, krów zaś w granicach 700–900 kg i wzroście wynoszącym 138–145 cm. Cechą charakte...
Pozostało 57% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
15. listopad 2024 20:01