Cenna rasa puławska ma niezwykłę walory smakowe i hodowlane
Na początku dr Zbigniew Bajda, prezes Regionalnego Związku Hodowców i Użytkowników Świni Rasy Puławskiej „Puławiak” przybliżył długą historię świń rasy puławskiej, nad którą prace hodowlane rozpoczęły się w 1926 roku.
– Świnia puławska jest dziedzictwem historii polskiego rolnictwa i historii hodowli lubelskiej – powiedział na wstępie dr Zbigniew Bajda.
Adam Zboina, prezes spółki Polsus-Agro, w swoim wystąpieniu skoncentrował się na dobrostanie świń rasy puławskiej.
– Dobrostan świń puławskich stale się zmienia. Dawniej korzystały z wybiegów i pastwisk, co dzisiaj, w dobie ASF, jest niemożliwe. Prawdopodobnie w związku z afrykańskim pomorem świń będziemy musieli w przyszłości ograniczyć, a może zlikwidować utrzymanie zwierząt na ściółce, która jest dobrym rozwiązaniem dla świń puławskich – powiedział Adam Zboina.
Profesor dr hab. Marek Babicz z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie mówił o wykorzystaniu świń rasy puławskiej w produkcji mięsa kulinarnego i wędlin wysokogatunkowych.
– Mamy naukowe dowody, że wieprzowina ze zwierząt rasy p...