
Na jaką rasę bydła mięsnego postawił hodowca?
Główną rasą bydła mięsnego, która hodowana jest w gospodarstwie państwa Dominów jest limousine, której obecność – jak mówią – podyktowana jest dużym zapotrzebowaniem rynku oraz odbiorców.
– W naszej hodowli są też rasy charolaise i angus. Oprócz własnych zwierząt kupujemy odsadki z zaufanych gospodarstw z regionu, tak by w pełni wykorzystać bazę paszową i zwiększyć możliwości sprzedaży. Obecnie nie ma problemu ze sprzedażą dobrej jakości wołowiny. Chwilowo ceny są nieco niższe niż w latach ubiegłych, dlatego warto inwestować w sprzedaż detaliczną w oparciu o sklepy i punkty gastronomiczne – mówi Mateusz Domin. – Wyniki ekonomiczne w latach, gdzie ceny żywca były zdecydowanie na wyższym poziomie, umożliwiły nam liczne inwestycje m.in. w park maszynowy.
Opas do 22 miesięcy
Bydło opasane jest tu intensywnie, tak aby w wieku 22 miesięcy ważyło ponad 800–900 kg.