Swoje doświadczenia w tym zakresie zaprezentował Tomasz Jakiel, podczas konferencji „Ubój na pastwisku”, zorganizowanej przez Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Zachowaczej Rasy Polska Czerwona w Typie Mięsnym.
Jakie może być gospodarstwo marzeń?
Gospodarstwo Lubuskie Angusowo to farma Kariny i Tomasza Jakielów stworzona w oparciu o ideę, by produkować jak najlepszej jakości żywność, jaką tylko można wytworzyć w polskich warunkach, w połączeniu z dbałością o kondycję gleby i umiejętne gospodarowanie jej zasobami. Zwierzęta na farmie mają stworzone doskonałe warunki bytowe w myśl motta hodowców „Dać zwierzętom jak najlepsze życie, by tylko jeden dzień w całym ich życiu był nieszczęśliwy”.
Droga Tomasza Jakiela – inżyniera telekomunikacji oraz jego żony Kariny, z zawodu pielęgniarki, do stworzenia gospodarstwa rozpoczęła się od pobytu w USA. Znajomy namówił pana Tomasza, aby pojechał na wykład rolnika o życiu biologicznym w glebie i współpracy z naturą. Spodobało mu się tak bardzo, że w 2014 roku udało się kupić pierwszy kawałek ziemi. Obecnie hodowcy utrzymują bydło rasy red angus, świnie mangalice, kozy, króliki ...