![Dochód z 1 ha przeliczeniowego na nowych zasadach – czy kwoty się zmienią?](/templates/site/images/jpgs/h_no-image_640.jpg)
Rolnicy są bardzo zaniepokojeni pojawieniem się pryszczycy w Niemczech. To choroba, która bardzo łatwo się rozprzestrzenia, a jej wystąpienie w Polsce oznaczałby olbrzymie straty m.in. dla producentów bydła i świń.
- Do tej pory nie znamy źródła ogniska, które miało miejsce w Brandenburgii, co oznacza niezwykle wysokie ryzyko, że choroba ta jest gdzieś w środowisku i za chwilę ujawni się w innych miejscach. Polscy rolnicy już ponoszą jej skutki w postaci gwałtownych obniżek cen skupu trzody chlewnej – tłumaczy Wielkopolska Izba Rolnicza i dodaje, że zagrożenie rozprzestrzenienia pryszczycy na teren Polski jest bardzo wysokie.
Rolnicy apelują o zakaz importu zwierząt z Niemiec
Dlatego izba zaapelowała o natychmiastowe działania chroniące krajowy sektor rolniczy. Rolnicy domagają się tymczasowego zamknięcia granic dla ruchu zwierząt hodowlanych i produktów odzwierzęcych. Chcą także zakazu importu zwierząt i produktów odzwierzęcych z Niemiec oraz intensywniejszych kontroli weterynaryjnych na granicach.
- Wnioskujemy o wprowadzenie tymczasowych ograniczeń w imporcie zwierząt, paszy i produktów odzwierzęcych z terenów zagrożonych i o rozszerzenie kontroli weterynaryjnych w gospodarstwach rolnych i na granicach – apeluje izba.
Rolnicy domagają się także wprowadzenia szeroko zakrojonej kampanii informacyjnej skierowanej do rolników i osób związanych z transportem zwierząt, dotyczącej zasad bioasekuracji i konieczności przestrzegania środków ochrony. Proszą również o monitorowanie sytuacji w Niemczech we współpracy z tamtejszymi służbami weterynaryjnymi.
Rolnicy alarmują: z Niemiec jadą żywe świnie po 4 zł/kg. "Czy 4 zł to cena, którą zapłacimy za pryszczycę?"
O wprowadzenie zakazu importu świń zaapelowali dziś także rolnicy z Podlasia. W poście na Facebooku zamieścili inforamcję, że z Niemiec jadą żywe świnie po 4 zł/kg. W sumie pokonują trasę 500 km.
- Panowie ministrowie: Stefan Krajewski, Michał Kołodziejczak i Czesław Siekierski hodowcy proszą o interwencję. Czy 4 zł to cena, którą zapłacimy za pryszczycę? - napisał Hubert Ojdana, rolnik z Podlasia i zaapelował do Głównego Lekarza Weterynari Krzysztofa Jażdżewskiego o wstrzymanie importu wieprzowiny z Niemiec.
Pojawiają się też głosy, że Polska powinna zakazać wwozu mleka z Niemiec.
Pryszczyca wysoce zakaźna. Przenosi się nawet przez wiatr
Pryszczyca jest wysoce zakaźną chorobą wirusową, która dotyka zwierzęta parzystokopytne, takie jak bydło, trzoda chlewna, owce i kozy. Wirus przenosi się niezwykle łatwo poprzez:
- Kontakt bezpośredni między zakażonymi i zdrowymi zwierzętami.
- Kontakt pośredni przez skażoną paszę, wodę, przedmioty używane w gospodarstwach czy pojazdy transportowe.
- Czynniki środowiskowe, takie jak wiatr, który może przenosić wirusa na znaczne odległości.
- Ludzi, którzy mogą przenosić wirusa na odzieży, obuwiu czy sprzęcie.
Choroba ta powoduje znaczne straty gospodarcze w rolnictwie, obejmujące:
- Spadki cen zwierząt hodowlanych i produktów rolnych, już widoczne na rynku.
- Koszty zwalczania ognisk choroby, w tym likwidacji zakażonych zwierząt i dezynfekcji.
- Utrudnienia w handlu międzynarodowym wynikające z wprowadzonych ograniczeń eksportowych.
Ile wirus pryszczycy jest w stanie przetrwać w środowisku?
Niestety obecnie panujące temperatury, szczególnie te poniżej 0°C konserwują wirusa pryszczycy w środowisku. Jak podaje Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Rawiczu, w wirus może przetrwać w przybliżeniu:
- 50 dni w wodzie,
- 74 dni na pastwisku w temperaturze 8–18°C i wysokiej względnej wilgotności,
- 26-200 dni w glebie, na workach, sianie lub słomie, w zależności od warunków składowania i warunków klimatycznych,
- 35 dni na kartonie, drewnie lub metalu zanieczyszczonych skażoną surowicą, krwią lub tkanką.
Wirus znajdujący się w płynach tkankowych lub krwi wyschniętej na różnych materiałach, przechowywanych wewnątrz pomieszczeń w temperaturze pokojowej może pozostawać zakaźny:
- 2 tygodnie na wełnie,
- 4 tygodnie na sierści krów,
- 11 - 13 tygodni butach.
Jak długo wirus pryszczycy jest zakaźny w mleku?
Wirus pryszczycy może przetrwać:
- w mleku i maśle – od 14 do 45 dni, w chłodni,
- w odtłuszczonym mleku w proszku – do 2 lat.
- w kwaśnym mleku wirus ginie po 24 godzinach
Kamila Szałaj