StoryEditorBydło mięsne

Rolnicy z Podlasia zamienili bydło mleczne na mięsne. Na czym najwięcej zarabiają?

14.10.2021., 15:10h
Bracia Sebastian i Krzysztof Majewscy prowadzili hodowlę bydła mlecznego. W pewnym momencie stanęli przed wyborem – zwiększać skalę produkcji i inwestować, czy zmienić specjalizację gospodarstwa. Podjęli decyzję, której nie żałują.

Zamiast rozbudowy mlecznej obory, hodowcy zmienili kierunek produkcji

Do 2017 roku gospodarstwo braci Majewskich specjalizowało się w produkcji mleka. Stado krów mlecznych liczyło około 20 sztuk. Obecnie hodowcy posiadają 20 krów, ale mięsnych.

Bydło mleczne utrzymywaliśmy w starej oborze, w której doiliśmy krowy dojarką konwiową. Aby utrzymać się z produkcji mleka musielibyśmy modernizować oborę i zwiększać pogłowie. Zdecydowaliśmy więc, że zamiast przeprowadzenia kosztownych inwestycji zmienimy profil produkcji na hodowlę bydła mięsnego – mówi Sylwester Majewski dodając, że zmiana odbywała się stopniowo.

W ostatnim roku produkcji mleka wszystkie krowy zacielaliśmy nasieniem buhajów ras mięsnych. Uzyskane w ten sposób cieliczki pozostały do dalszej hodowli, a buhajki przeznaczone były do opasu. Stopniowo zwiększamy udział ras mięsnych w utrzymywanych krzyżówkach – mówi Sebastian Majewski.

Krycie naturalne wsparte inseminacją

Rozród stada odbywa się głównie przez krycie naturalne, ale hodowcy stosowali także inseminację.

Buhaj przebywa z krowami od końca czerwca do października, tak by wycielenia zaczęły się od mar...

Pozostało 80% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
17. listopad 2024 18:20