Pójście na studia rolnicze było oczywiste
– Nie trzeba było mnie namawiać do ukończenia rolnictwa, to było oczywiste – podkreśla Ewelina Kałwa, która studia rolnicze ukończyła w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej w Ciechanowie. – Oddalenie uczelni od gospodarstwa o zaledwie 30 km ułatwiło mi pomoc rodzicom w codziennych pracach pomimo że były to studia dzienne.
Tytuł magistra pani Ewelina uzyskała na Uniwersytecie Humanistyczno-Przyrodniczym w Siedlcach.
Dlaczego wybór odpowiedniej rasy mięsnej padł na czerwonego angusa?
– Po zaprzestaniu produkcji mleka, w naszym gospodarstwie pozostało kilkanaście sztuk mieszańcowych hf z różnymi rasami mięsnymi. Chcąc jednak z opasu bydła uzyskiwać dochody zdecydowaliśmy się na rozwój hodowli bydła mięsnego i zakupiliśmy pierwszego czystorasowego buhaja rasy red angus i dwie jałówki. Bydło to posiada unikalny, wysoce dziedziczny, naturalny gen bezdrożności. Charakteryzuje się spokojnym temperamentem, szybko przystosowuje się do trudnych warunków klimatycznych oraz dobrze wykorzystuje ekstensywny system żywienia pastwiskowego.Uważam, iż był to strzał w dziesiątkę i idealne wykorzystanie naszyc...