Tucz na głębokiej ściółce stwarza zwierzętom warunki zbliżone do naturalnych i nie jest pracochłonny. Zimą łatwiej tucznikom się ogrzać, komfort przebywania na takim podłożu jest większy. Konieczne jest jednak dbanie o jakość słomy i częste jej dościelanie, a i tak nie uniknie się większej podatności na rozwój mikroorganizmów chorobotwórczych w takim środowisku. Niezaprzeczalną zaletą utrzymania na ściółce jest, zdaniem Grzegorza Nowaka z Błociszewa w powiecie śremskim, także lepsza jakość mięsa uzyskiwanych tuczników.
Szczegóły dotyczących tego tematu znajdziecie Państwo w numerze 47/2015 "Tygodnika Poradnika Rolniczego".
Jeżeli jeszcze nie masz prenumeraty "Tygodnika Poradnika Rolniczego", możesz ją zamówić korzystając z zakładki Prenumerata lub zadzwonić pod numer (61) 886 06 30 lub skorzystać z e-wydania.