Prosięta rodzą się bez naturalnej odporności na działanie patogennych organizmów środowiskowych i po urodzeniu nie posiadają żadnych przeciwciał. System odporności biernej uzyskują przez pobranie przeciwciał odpornościowych z siary, która jest wydzielana bezpośrednio po porodzie i dostarcza nie tylko ciała odpornościowe, ale stanowi też pierwszy pokarm dla prosiąt. Ilość i jakość siary oraz mleka decydują o wynikach odchowu prosiąt. To zaś w znacznym stopniu zdeterminowane jest żywieniem lochy. W pierwszych dniach życia siara i mleko zapewniają prosiętom wszystkie (z wyjątkiem żelaza) niezbędne składniki do prawidłowego rozwoju.
Pierwszy pokarm
Nie tylko zbyt późne pobranie siary czy ograniczony dostęp do sutków, ale również skład siary będzie miał znaczący wpływ na żywotność i kondycję prosiąt. Skład siary, podobnie jak mleka, nie u wszystkich macior jest taki sam. Pod względem podstawowych składników zależy od czynników fizjologicznych, genetycznych, a nawet osobniczych pomiędzy maciorami, a także stanu zdrowotnego, żywienia czy dostępu do wody.
Przyczyną obniżonej odporności nowo narodzonych prosiąt może być zbyt p...