Warunki wzrostu upraw na polu, przetwarzanie surowców, środki bezpieczeństwa biologicznego podczas transportu pasz oraz bezpieczne jej przechowywanie i stosowanie w gospodarstwie przyczyniają się do tego, jak będą rosły zwierzęta i jakie produkty żywnościowe będziemy uzyskiwać. Zanieczyszczenie paszy bakteriami, metalami ciężkimi, pleśniami czy mykotoksynami może mieć poważne skutki dla zdrowia zwierząt, ich wydajności i opłacalności produkcji. Ponieważ ma to kluczowe znaczenie, istotne jest stosowanie właściwych metod analiz i badań laboratoryjnych do ich wykrywania oraz rozwiązań minimalizujących skutki zanieczyszczenia pasz.
Naukowcy i żywieniowcy niezmiennie zadają sobie pytanie, jak można kontrolować ryzyko obecności mykotoksyn oraz złagodzić negatywny ich wpływ na świnie. Dlatego przeprowadzono wiele badań nad sposobem oceny skutków działania takich toksyn grzybiczych, jak aflatoksyna, zearalenon (ZEN) czy deoksyniwalenol. Do tej pory zidentyfikowano łącznie kilkaset mykotoksyn o bardzo różnych strukturach chemicznych. Ze względu na różnorodne efekty toksyczne i wysoką odporność na działanie temperatury ich obecność stanowi duże wyzwanie dla p...