StoryEditorBydło mięsne

Sól pobudzi apetyt u bydła

10.12.2018., 15:12h
Brak soli w żywieniu zwierząt może wywoływać bardzo negatywne skutki. Podstawowym objawem jej deficytu u bydła jest brak apetytu i ograniczenie pobierania paszy, niska wydajność, słabe przyrosty, wypadanie i matowienie sierści oraz opóźniony wzrost młodych zwierząt. Obserwuje się spadek zawartości białka w mleku, hamowana jest funkcja żwacza i procesy rozrodcze (nieregularna ruja i jałowość krów).

Lizawki solne zwiększają pobranie paszy

Dlatego szczególną uwagę należy zwrócić na stosowanie lizawek solnych w żywieniu bydła na pastwisku oraz przy szerokim zastosowaniu kiszonek. Lizawki solne nie tylko utrzymują sód i chlor na odpowiednim poziomie, ale także w znaczący sposób wpływają na zwiększenie pobrania paszy, co w przypadku krów mamek przekłada się na lepszą mleczność a w przypadku młodych zwierząt na przyrosty.

Niedobory sodu i chloru u bydła

Niedobór sodu u zwierząt może wywoływać nadmierna ilość potasu w diecie, który silnie eliminuje sód z organizmu poprzez zwiększone wydzielanie moczu. Na ogół nie obserwuje się ostrego niedoboru chloru u zwierząt, ponieważ ich zapotrzebowanie na chlor jest niższe niż na sód. Objawem niedoboru chloru jest silne obniżenie poziomu elektrolitów w surowicy krwi, prowadzące do zahamowania wzrostu zwierząt, odwodnienia krwi, paraliżu i śmierci. Zawartość chloru w paszach podstawowych – kiszonkach i sianie wystarcza do pokrycia zapotrzebowania zwierząt.

Ile soli potrzebuje krowa?

Sól stosowana jest jako składnik mieszanek paszowych wytwarzanych metodami przemysłowymi. Pełnoskładnikowe mieszanki paszowe dla drobiu, świń i bydła zawierają około 1% soli, tj. 10 kg/tonę paszy. Przy produkcji około 4,5–5,0 mln t mieszanek paszowych w Polsce, do żywienia zwierząt zużywa się 45–50 tys. t soli.

Zapotrzebowanie krów na sód nie jest wartością stałą i zależy od ilości produkowanego mleka, temperatury i wilgotności powietrza, składu mineralnego dawki pokarmowej, a szczególnie od zawartości potasu w diecie. Jest wyższe latem, w czasie wyższych temperatur oraz przy wyższej zawartości potasu w zielonkach, kiszonkach i sianie.

Podawanie bydłu, w tym krowom, lizawek solnych pozwala na kształtowanie równowagi jonowej zależnie od naturalnych potrzeb zwierzęcia, w miarę jego potrzeb pokarmowych. Stąd, lizawki solne trzeba traktować jako standardowy dodatek paszowy, powinny być wystawione w miejscach zadaszonych i dostępnych dla krów o każdej porze dnia, na pastwiskach, okólnikach i w oborze.

Andrzej Rutkowski
(Fot. Pixabay)
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. październik 2024 19:53