StoryEditorWiadomości rolnicze

Sposoby na letnie upały u bydła mięsnego

07.07.2021., 12:07h
Przebywające na łąkach bydło mięsne jest narażone na stres cieplny. Jakie są tego objawy? Jak zapewnić opasom dobre warunki podczas pastwiskowania w okresie letnich upałów?

Jakie bydło jest w największym stopniu narażone na stres cieplny podczas wypasu?

Na stres cieplny szczególnie narażone są sztuki o dużej masie ciała, ciemnym umaszczeniu i te, które wcześniej miały inne problemy zdrowotne. Pamiętajmy, że oddziaływanie stresu cieplnego ma długofalowe skutki prowadzące m.in. do zmniejszenia produkcyjności i zaburzeń w rozrodzie trwających nawet przez kilka następnych miesięcy. W przypadku wypasanego bydła niezwykle ważne jest więc zapewnienie zacienionego miejsca na odpoczynek. Dobrze, gdy w takim miejscu jest też niewielki przewiew.

Jak są objawy niedoboru sodu u bydła?

Zielonki pastwiskowe zazwyczaj są ubogie w sód (Na) i nie pokrywają zapotrzebowania zwierząt na ten pierwiastek. Niedobory dotyczą zazwyczaj szybko rosnących młodych zwierząt oraz przebywających w wysokich temperaturach powietrza. Upały powodują bowiem straty wody i sodu wraz z potem. Pierwszym objawem niedoboru soli (NaCL) jest lizanie drzew, gleby i potu innych zwierząt. Bydło może również zacząć się agresywnie zachowywać i wzajemnie kaleczyć. Niedobory sodu potęguje nadmiar potasu w dawce. Tak więc niedobory występują często na pastwiskach obficie nawożonych potasem (sole potasowe, gnojowica, gnojówka). W celu uzupełnienia niedoborów sodu zwierzęta powinny mieć stały dostęp do lizawek. Konieczny jest także 0,5% dodatek soli do mieszanki treściwej.

Beata Dąbrowska

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
02. listopad 2024 13:20