StoryEditorWiadomości rolnicze

Susz jako dodatek objętościowy

28.06.2016., 13:06h
Siano, zielonki oraz susze należą do pasz objętościowych. Można je podawać zwierzętom starszym, zwłaszcza lochom prośnym, gdyż zawierają duże ilości włókna surowego. W przypadku młodszych świń należy stosować je z rozwagą i tylko te z roślin najlepszej jakości.

Świeżej zielonki z traw praktycznie nie używa się dla świń, natomiast czasami podaje się zwierzętom susz. Może on być z traw, ale lepiej nadaje się ten z młodych roślin motylkowych, który jest dobrym uzupełnieniem dawki pokarmowej. W mieszankach treściwych susz może stanowić 4–10%, gdyż zawiera dużo włókna surowego, co przy wyższym jego udziale może doprowadzić do mniejszego pobrania paszy przez zwierzęta. Poziom włókna surowego w suszu z traw oscyluje w granicach 23%. W niektórych gospodarstwach mieli się drobno siano i dodaje do paszy. Robi się to zwłaszcza w okresie niedoborów paszy. Należy pamiętać, że nadmierne skarmianie zielonkami lub suszem w okresie tuczu prowadzi do zwiększonego zużycia paszy na kilogram przyrostu.

Susz z zielonek

Susz z zielonek uzyskuje się poprzez mechaniczne suszenie młodych traw lub roślin motylkowych. Nie powinno być w nim więcej niż 12% wody, minimum 16–17% białka ogólnego oraz 6,5 MJ energii metabolicznej. W przeciwieństwie do siana suszenie w specjalnych suszarniach ogranicza straty składników pokarmowych. Dlatego susz jest bardziej wartościowy. Najczęściej do produkcji suszu wykorzystuje się młode zielonki, motylkowate i trawy. Ponieważ jest to proces dość kosztowny, należy używać dobrej jakości surowców.

Cały artykuł przeczytacie Państwo w numerze 27/2016 "Tygodnika Poradnika Rolniczego".

Jeżeli jeszcze nie masz prenumeraty "Tygodnika Poradnika Rolniczego", możesz ją zamówić korzystając z zakładki Prenumerata, zadzwonić pod numer (61) 886 06 30 lub skorzystać z e-wydania.

Warszawa
26°C
Częściowo słonecznie
wi_00
śr.
wi_00
27°C
12°C
czw.
wi_00
27°C
15°C
pt.
wi_00
25°C
11°C
sob.
wi_00
22°C
10°C
niedz.
wi_00
24°C
10°C
16. kwiecień 2025 05:37