Mateusz Kulecki od blisko 5 lat zajmuje się chowem świń rasy złotnickiej białej. Wszystko zaczęło się w 2016 roku, gdy przy wsparciu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu przystąpił do programu ochrony zasobów genetycznych.
– W naszym gospodarstwie świnie utrzymywane były od pokoleń. Tym żyjemy, bo z tego żyjemy... Jesteśmy pozytywnie nastawieni do rolnictwa, a to, co robimy, sprawia nam przyjemność. Poza tym naprawdę nie robimy nic innego niż rodzice i dziadkowie – mówią Agnieszka i Mateusz Kuleccy z miejscowości Sadłuki na Pomorzu.
Mięso świń złotnickich cechuje jaśniejsza barwa
– Ogromna intensyfikacja produkcji trzody chlewnej, jaka nastąpiła po wejściu Polski do Unii Europejskiej, ma swoje dobre i złe strony. Z pozytywnych aspektów to zmniejszenie zużycia pasz, dzięki nowoczesnym rasom, co ogranicza koszty w wielu gospodarstwach, jednak z punktu widzenia konsumentów jakość wieprzowiny rodzimych ras jest wyższa. Złotnicka biała to świnia o zwisłych uszach i mocnej, harmonijnej budowie – opowiada Mateusz Kulecki.
Mięso świń złotnickich cechuje jaśniejsza barwa spowodowana większym przetłuszczeniem tuszy i marmurkowatością....