Z artykułu dowiesz się:
- Jakie są drogi przenoszenia patogenów z jednej grupy świń na drugą?
- Jak przygotować powierzchnie w chlewni przed głównym myciem?
- Pod jakim ciśnieniem najlepiej myć powierzchnie w chlewni?
- Jak szybko ocenić czystość powierzchni w chlewni?
- Jak dobrze zdezynfekować chlewnię po jej umyciu?
- Dlaczego zawsze warto uzupełnić mycie chlewni o suchą dezynfekcję?
W jaki sposób patogeny przenoszą się w gospodarstwie?
Celem oczyszczania i odkażania jest także niedopuszczenie do przeniesienia się zakażenia z jednego cyklu produkcyjnego na drugi.
Ryzyko chorób świń pozostaje wysokie, a bezpieczeństwo biologiczne staje się w coraz większym stopniu kwestią wiedzy o tym, jak szybko przeprowadzać ocenę ryzyka, aby poprawić higienę w gospodarstwie. Dzięki temu można powstrzymać roznoszenie patogenów.
Przenoszenie chorób z jednej grupy na inną następuje głównie poprzez system pojenia, zadawania paszy, przez same zwierzęta, ludzi, gryzonie, muchy, psy i koty, a także sprzęt, paszę i wodę. W ramach zapobiegania chorobom po każdym wyprowadzeniu zwierząt z pomieszczenia powinno ono być dokładnie umyte i zdezynfekowane.