Jakie straty w odchowie powoduje obniżona mleczność lochy?
Przyczyną obniżonej mleczności u loch mogą być zaburzenia funkcji gruczołu sutkowego i nieprawidłowe obkurczanie się macicy po porodzie. Prowadzi to do bezmleczności, a w konsekwencji – upadków prosiąt w pierwszych tygodniach życia. Po ciężkim porodzie często obserwowane jest też zapalenie dróg moczowych i narządów płciowych. Ostatecznie dochodzi do gorączki poporodowej i tzw. zespołu MMA, czyli zapalenia wymienia i bezmleczności.
W początkowej fazie laktacji nieodessana siara może powodować powstawanie stanów zapalnych gruczołów sutkowych. Prowadzi to do pogorszenia jakości siary, a później mleka. Wykorzystanie sutków po pierwszej ciąży zwiększa produkcję mleka po kolejnym oproszeniu o 10%. Większą mobilizację gruczołu mlekowego i wzrost poziomu laktacji powodują żywotne i duże prosięta. Jednocześnie im większa mleczność loch, tym intensywniejszy jest wzrost i rozwój prosiąt. Na kilogram przyrostu masy ciała muszą one pobrać od 3,5 do 4,5 kg mleka.
W doświadczeniach, w których lochom przystawiano do wymienia prosięta w różnym wieku, stwierdzono, że mniejsze i...