60% respondentów zadeklarowało, że byliby skłonni zapłacić więcej za produkty pochodzące z systemów przyjaznych dla dobrostanu zwierząt, a około jednej czwartej do 5% więcej.Dominika Stancelewska
StoryEditorDobrostan zwierząt gospodarskich

Czy dobrostan zwierząt faktycznie ma znaczenie dla konsumentów?

13.02.2024., 15:15h
W badaniu Eurobarometru przeprowadzonym w 2023 roku w 27 państwach członkowskich 84% badanych uważa, że dobrostan zwierząt gospodarskich powinien być lepiej chroniony niż jest obecnie. Podobna liczba, bo 83% respondentów, popiera ograniczenie czasu transportu zwierząt, a ponad 90% jest zdania, że praktyki hodowlane powinny spełniać podstawowe wymogi etyczne, w tym zapewnienie zwierzętom wystarczającej przestrzeni oraz środowiska dostosowanego do ich potrzeb (błoto, słoma itp.).

Konsumenci chcą włąsciwego traktowania i obchodzenia się ze zwierzętami rzeźnymi

Badanie wykazało również wysoki poziom troski o zapewnienie właściwego obchodzenia się ze zwierzętami, w tym w rzeźniach. Zdecydowana większość opowiedziała się za zakazem obcinania ogonów, chyba że jest to konieczne, ale wówczas z zastosowaniem znieczulenia.

Jeśli chodzi o import żywności spoza Unii Europejskiej, to 84% badanych uważa, że obecna sytuacja powinna ulec zmianie i sprowadzane produkty albo powinny spełniać unijne przepisy dotyczące dobrostanu zwierząt, albo muszą byc oznaczone odpowiednimi etykietami poświadczającymi, jakie standardy były spełnione przy wytworzeniu żywności.

image

60% respondentów zadeklarowało, że byliby skłonni zapłacić więcej za produkty pochodzące z systemów przyjaznych dla dobrostanu zwierząt, a około jednej czwartej do 5% więcej.

FOTO: Dominika Stancelewska

Kupujący są skłonni zapłacić więcej za produkty pochodzące z gospodarstw przyjaznych zwierzętom oraz wolne od antybiotyków

Obecnie systemy znakowania dobrostanu zwierząt nawet w poszczególnych krajach UE znacznie się różnią. Aby zapewnić konsumentom gwarantowane etykietowanie produktów zwierzęcych w aspektach związanych z dobrostanem, unijny system znakowania powinien obejmować wszystkie gospodarstwa. Tym bardziej że coraz więcej krajów popiera pomysł obligatoryjnego oznakowania mięsa i produktów mięsnych. Co więcej, 60% respondentów zadeklarowało, że byliby skłonni zapłacić więcej za produkty pochodzące z systemów przyjaznych dla dobrostanu zwierząt, a około jednej czwartej do 5% więcej.

Naukowcy z Uniwersytetu w Bonn twierdzą natomiast, że w badaniach przez nich przeprowadzonych konsumenci są skłonni zapłacić więcej, ale za produkty z etykietą "wolne od antybiotyków" niż za te pochodzące z chowu wolnowybiegowego zwiększającego dobrostan.

Zdaniem niemieckich ekspertów, wyniki pokazują, że zdrowie osobiste jest tak naprawdę dla ludzi ważniejsze niż dobro­stan zwierząt. Zauważają jednak, że konsumenci mogą nie być świadomi pozytywnego wpływu produkcji wolnowybiegowej na dobrostan zwierząt. Informacje na ten temat przekazywane konsumentom podczas badania poprawiały ich poziom wiedzy, a tym samym chęć płacenia więcej za produkty z etykietą "z wolnego wybiegu". Badanie wykazało również, że względy dobrostanu zwierząt są dla ludzi ważniejsze niż ochrona środowiska.

Dominika Stancelewska

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. listopad 2024 00:06