Czym charakteryzuje się rasa puławska świń?
Cechą charakterystyczną rasy puławskiej jest dobre przystosowanie do lokalnych warunków środowiskowych, co ułatwia zachowanie ich zdrowia i dobrostanu, a tym samym wykorzystanie naturalnych, determinowanych przez cechy genetyczne zdolności do produkcji mięsa wysokiej jakości. Świnie te utrzymywane są głównie w mniejszych gospodarstwach, a surowiec trafia do małych i średnich zakładów mięsnych. Zdaniem ekspertów, choć efektywność ekonomiczna takiego tuczu jest niska, to nawet bazowanie na paszach z własnego gospodarstwa pozwala wykorzystać walory smakowe mięsa świń puławskich i wypełnić lukę na rynku.
Wyniki badań żywieniowych, analizę ekonomiczną tuczu rasy puławskiej oraz ocenę jakości mięsa tych świń podsumowano w Kujawsko-Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Minikowie. Tucz oparty był o karmienie zwierząt paszami niemodyfikowanymi genetycznie. Oceniano przyrosty masy ci...