Kompleksowe podejście do bioasekuracji pozwala na przerwanie łańcucha zakażeńDominika Stancelewska
StoryEditorDezynfekcja chlewni

ABC prawidłowej dezynfekcji chlewni

14.10.2024., 14:00h

Brud, kurz, resztki kału zawierają ogromne ilości drobnoustrojów, które mogą być przyczyną chorób w stadzie. Ich pozostawienie jest przyczyną słabej dezynfekcji – i to nie tylko pomieszczeń, ale również tej przeprowadzanej przy wykorzystaniu mat lub niecek przejazdowych.

Co należy wziąć pod uwagę, ustalając zasady bioasekuracji swojego gospodarstwa?

Brudne maty nie spełniają bowiem swojej funkcji, dlatego muszą być systematycznie myte i wymieniane na nowe. Podczas szkolenia w Sierosławiu eksperci zwracali uwagę nie tylko na deratyzację i dezynsekcję, ale opowiadali również o innych kluczowych elementach bioasekuracji.

Osoby obsługujące zwierzęta mogą być czasami zmęczone liczbą procedur z nią związanych i wtedy ryzyko, że nie będą przestrzegać wymogów, wzrasta. Z tego też względu zaleca się, aby strefa czysta była możliwie jak najmniejsza, bo wówczas jest łatwiejsza do kontroli i pilnowania. Zalicza się do niej pomieszczenia dla świń i cały używany w nich sprzęt, natomiast do obszarów brudnych wszystko poza nimi, łącznie z obszarami kwarantanny.

image
Ogrodzenie chlewni nie spełni swoich funkcji, jeśli brama prze...
Pozostało 79% tekstu

Ten artykuł jest dostępny dla zalogowanych użytkowników.

Zaloguj się, by czytać dalej.

Jeśli nie masz jeszcze konta na naszym portalu, zarejestruj się bezpłatnie i czytaj artykuły dla zalogowanych użytkowników.
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
14. październik 2024 14:02