StoryEditorRynek mięsa

Danish Crown zamyka duży zakład rozbioru mięsa

28.01.2023., 16:01h
Danish Crown zamyka zakład rozbioru trzody chlewnej w Boizenburgu. Wszystko przez spadającą liczbę ubojów i mniejszą konsumpcję wieprzowiny w Niemczech.

Danish Crown zamyka swój zakład w Boizenburgu po 20 latach 

Dotarcie do Niemiec w 2020 roku wirusa afrykańskiego pomoru świń zapoczątkowało kryzys na niemieckim rynku wieprzowiny. Restrykcje związane z obecnością ASF znacznie odbiły się na produkcji świń, która gwałtownie zaczęła maleć. W efekcie rynek niemiecki, który do tej pory był jednym z czołowych europejskich eksporterów mięsa, w coraz większym stopniu koncentrował się na zaopatrywaniu rynku krajowego. Obecna sytuacja zmusiła Danish Crown do podjęcia decyzji o zamknięciu zakładu w Boizenburgu, który zajmuje się rozbiorem mięsa od prawie 20 lat. Część działalności zakładu zostanie przeniesiona do zakładu Danish Crown w Essen (Oldenburg) w ciągu najbliższych sześciu miesięcy.

Co z pracownikami zakładu Danish Crown w Boizenburgu?

Około 200 pracowników zostało poinformowanych o zamknięciu zakładu. Kierownictwo Danish Crown rozpoczęło negocjacje z zarządem w Boizenburgu i komitetem pracowniczym na temat warunków przenoszenia pracowników do innych placówek. 

To smutna sytuacja, ponieważ w zakładzie w Boizenburgu pracuje wielu wykwalifikowanych i lojalnych pracowników – powiedział Per Laursen, dyrektor produkcji w Danish Crown. W miarę możliwości zostanie im zaoferowana praca w jednym z naszych innych obiektów.

Danish Crown w Niemczech posiada ubojnię trzody chlewnej, dwie ubojnie bydła i trzy zakłady przetwórcze, w których zatrudnia aż 3400 pracowników. Roczny obrót niemieckich oddziałów Danish Crown wyniósł w zeszłym roku 1,4 mld euro.

Oprac. Kamila Dłużewicz
Zdjęcie: Archiwum

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. listopad 2024 13:57