Niestrawione białko szkodzi świniom. W jaki sposób?
Niewłaściwe bilansowanie białka w paszach nie tylko zmniejsza dostępność aminokwasów dla wzrostu i rozwoju świń, ale także prowadzi do zaburzeń równowagi jelitowej i w konsekwencji do uszkodzenia nabłonka. Ilość fermentowalnego białka zależy od takich czynników, jak ilość białka w paszy, jego strawność oraz interakcja z innymi składnikami mieszanki lub z czynnikami antyżywieniowymi.
Negatywne skutki antybiotykoterapii w celu łagodzenia problemów związanych z fermentacją białkową
Stosuje się różne strategie, zarówno żywieniowe (zmniejszenie stężenia białka ogólnego w paszy i suplementacja aminokwasami), jak i antybiotykoterapię w celu zapobiegania lub łagodzenia problemów wynikających z fermentacji białkowej, zwłaszcza u młodych zwierząt. Dużą zdolność do fermentowania niestrawionego białka wykazuje wiele gatunków bakterii bytujących w końcówce układu trawiennego, takich jak Escherichia coli, Klebsiella, Campylobacter, Streptococcus spp., Clostridium perfringens czy Clostridium difficile. Badania wskazują, że wczesne stosowanie antybiotyków w paszy dla trzody chlewnej może mieć negatywny wpływ na późniejsze zdrowie, gdyż znacząco zmniejsza niektóre korzystne populacje bakterii, takie jak pałeczki kwasu mlekowego, w pierwszym okresie tuczu, i gatunki Clostridium wytwarzające maślan, nawet w całym tuczu u zwierząt karmionych normalną ilością białka. Ponadto podawanie antybiotyków w paszy we wczesnym okresie życia zwiększa wytwarzanie pewnych metabolitów fermentacji proteolitycznej w późniejszym wieku, co może zwiększyć ryzyko chorób jelitowych lub zaburzyć wzrost świń.
Należy skupić się na odpowiednim bilansowaniu pasz dla świń
Biorąc pod uwagę rosnące ograniczenia stosowania antybiotyków, z pewnością strategie pochodzenia żywieniowego zapobiegające dysfunkcjom przewodu pokarmowego nabierają coraz większego znaczenia. Wymagają połączenia ze sobą stosowania małego stężenia białka w paszy z wysoko strawnymi jego źródłami i niektórymi probiotykami, ponieważ oprócz regulacji mikroflory jelitowej, syntetyzują i wydzielają enzymy trawienne, które zwiększają strawność białek w diecie.