Nadchodzące zmiany w przepisach dotyczących dobrostanu zwierząt wpłyną na branżę mięsną
Zmiany zachodzące w produkcji zwierzęcej oraz branży mięsnej to efekt dopasowywania się do wciąż nowych, bardziej wymagających wytycznych i przepisów wprowadzanych przez Komisję Europejską oraz planowanych w przyszłości zmian. Nadchodzą one wielkimi krokami i raczej nie będziemy w stanie ich powstrzymać. Zdecydowanie lepiej jest więc zapobiegać ich skutkom oraz przygotowywać się zawczasu. Również rządzący powinni wcześniej dopasowywać przepisy krajowe i przewidywać efekty czekających nas zmian w zakresie zwiększania dobrostanu zwierząt, ochrony środowiska, a także ograniczania stosowania antybiotyków.
Dążenie duńskich producentów świń do zwiększenia dobrostanu zwierząt, skrócenia czasu trwania transportu i zmniejszenia odległości, na którą przemieszczane są zwierzęta, mogą mieć wpływ na polski rynek, gdyż doprowadzą do ograniczenia importu żywych zwierząt. Duńska strategia rozwoju branży do 2050 roku przewiduje ograniczenie eksportu świń na rzecz zwiększenia eksportu gotowych produktów. Aby zapewnić ciągłość produkcji w naszym ...