Jak fermentowane śruty wpływają na zdrowie świń?
Wykorzystanie fermentowanej śruty sojowej oraz rzepakowej redukuje stany zapalne jelit oraz liczbę patogennych bakterii. Fermentacja podwyższa wartość pokarmową roślinnych surowców białkowych i obniża zawartość składników antyżywieniowych. Poprawia bezpieczeństwo pasz, gdyż eliminuje szkodliwe bakterie oraz mykotoksyny. Zwiększa także smakowitość paszy.
W surowcu wzrasta produkcja kwasu mlekowego oraz spada pH, co jest bardzo korzystne dla trawienia. Zastosowanie fermentowanych produktów białkowych może ograniczyć występowanie patogennych drobnoustrojów w układzie pokarmowym zwierząt. Dlatego produkty te mogą być elementem poprawy zdrowia świń przy ograniczaniu stosowania antybiotyków.
Jak tłumaczył Jens Legarth z firmy European Protein z Danii podczas Międzynarodowej Konferencji Lekarzy Chorób Świń w Krakowie, nie tylko probiotyki dodawane do pasz wpływają znacząco na zdrowotność świń...