Żywienie świń przefermentowaną paszą zwiększa dostępność składników pokarmowych, optymalizuje skład mikrobioty jelitowej i poprawia zdrowotność układu pokarmowegoDominika Stancelewska
StoryEditorŻywienie świń

Fermentowane śruty redukują biegunki u świń

14.12.2024., 10:30h

Wykorzystanie fermentowanych śrut sojowej i rzepakowej redukuje stany zapalne jelit oraz liczbę patogennych bakterii. Wprowadzenie takich komponentów białkowych do mieszanek paszowych dla warchlaków wpływa korzystnie na trawienie i odporność zwierząt.

Jak fermentacja zmienia właściwości śruty sojowej i rzepakowej?

W żywieniu prosiąt i warchlaków coraz częściej znajdują zastosowanie fermentowane produkty białkowe. Wykorzystanie surowca w takiej formie poprawia status zdrowotny świń. W fermentowanej śrucie zmniejsza się bowiem nie tylko zawartość glukozynolanów, tanin, inhibitorów proteaz i kwasu fitynowego, ale także poprawia się strawność włókna surowego. Nadmiar włókna jest niepożądany w paszach dla prosiąt, gdyż jest powodem zmniejszonego pobierania paszy przez zwierzęta i pogorszenia strawności składników pokarmowych.

W wyniku fermentacji wzrasta produkcja kwasu mlekowego oraz spada pH, co jest bardzo korzystne dla trawienia. Zwiększa się ilość dobrze przyswajalnych aminokwasów egzogennych, składników mineralnych i antyoksydan...

Pozostało 88% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
14. grudzień 2024 10:32