Bartosz SobolewskiDominika Stancelewska
StoryEditorJak zwiększyć opłacalność tuczu?

Ile można oszczędzić na tuczu, przetwarzając gnojowicę?

01.08.2024., 14:00h

Gnojowica jest nieodzowną częścią produkcji zwierzęcej, a podczas jej zagospodarowania, zwłaszcza jeśli ilości są znaczne, można uzyskać energię elektryczną i ciepło wykorzystywane w chlewniach do obniżenia kosztów tuczu.

Od rodzinnego gospodarstwa do produkcji trzody chlewnej na dużą skalę

Dodatkowo uzyskuje się płyn pofermentacyjny, który jest pełnowartościowym nawozem, a nie wydziela nieprzyjemnego zapachu i pozwala znacznie zmniejszyć zapotrzebowanie na nawozy mineralne.

Bartosz Sobolewski zajmuje się produkcją trzody chlewnej na dużą skalę. Rodzinnie i w ramach spółki prowadzi cztery fermy w różnych lokalizacjach.

Pod Trzemesznem w Wielkopolsce mamy budynki na 14 tys. stanowisk. To największa ferma. Natomiast w Więcławicach i pod Tucholą w Kujawsko-Pomorskiem po 2 tys. miejsc do tuczu. Ostatnio nabyliśmy również popegeerowskie budynki koło Kamienia Pomorskiego w województwie zachodniopomorskim, zmodernizowaliśmy je i również rozpoczęliśmy w nich produkcję tuczników. Zresztą wszystkie gospodarstwa są po dawnych PRG-ach, w których budynki były stare, ...

Pozostało 91% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. wrzesień 2024 03:00