Nie chcesz biegunki u prosiąt? Pozbądź się pasożytów i bakterii
Podczas konferencji odbywającej się na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim mówiono o ochronie przed chorobami mającymi wpływ na ekonomikę produkcji trzody chlewnej. Prelegenci z kraju i zagranicy omawiali patogeny, które ze względu na działanie chorobotwórcze stanowią realne zagrożenie i powodują spadek produkcyjności. Niejednokrotnie początkowe objawy choroby są bagatelizowane lub leczone nieskutecznymi metodami, generującymi dodatkowe koszty. Konsekwencją tego są wtórne infekcje spowodowane obniżeniem odporności organizmu, które wymagają dodatkowych wydatków na leczenie i skutkują zwiększeniem kosztów tuczu, a w konsekwencji zmniejszeniem zysków. Pasza jest głównym kosztem w produkcji trzody chlewnej, więc każdy czynnik, który negatywnie wpływa na optymalne jej wykorzystanie, będzie miał niekorzystny wpływ na rentowność cho...