Ograniczenie infekcji i produkcji toksyn bakteryjnych, dzięki zakwaszaczom dodanym do pasz dla loch, zwiększa produkcję mleka i poprawia przeżywalność prosiątDominika Stancelewska
StoryEditorŻywienie świń

Jak działają zakwaszacze paszy dla świń?

14.08.2024., 14:00h

Dodając kwasy organiczne do pasz dla loch, zabezpieczamy je przed infekcjami i stwarzamy korzystne środowisko w układzie pokarmowym, dzięki czemu zwierzęta są odporniejsze, lepiej wykorzystują składniki pokarmowe i odchowują prosięta.

Zakwaszanie paszy wpływa pozytywnie na mikroflorę prosiąt i loch

Stosowanie zakwaszaczy w paszy pozwala na wyeliminowanie ryzyka biegunek poodsadzeniowych u prosiąt, jednak w przypadku zwierząt starszych, u których wydzielanie kwasu solnego wydaje się na wystarczającym poziomie, podawanie zakwaszaczy może mieć korzystne efekty.

Kwaśny odczyn treści pokarmowej wpływa bowiem na namnażanie się dobrej mikroflory, co zapobiega rozwojowi bakterii chorobotwórczych w żołądku i jelitach. Dodatek kwasów poprawia wykorzystanie paszy oraz zwiększa przyswajalność składników pokarmowych. U loch kwasy organiczne stosowane jako dodatki w okresie okołoporodowym chronią je przed bezmlecznością związaną z występowaniem bakterii pałeczek okrężnicy, czyli Escherichia coli.

Jakie są inne korzyści stosowania zakwaszaczy w paszy dla loch?

Skupienie się na okresie ciąży oraz na porodzie wpływa na wzrost masy urodzeniowej prosiąt, poprawę ich żywotno...

Pozostało 72% tekstu

Ten artykuł jest dostępny dla zalogowanych użytkowników.

Zaloguj się, by czytać dalej.

Jeśli nie masz jeszcze konta na naszym portalu, zarejestruj się bezpłatnie i czytaj artykuły dla zalogowanych użytkowników.
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
18. wrzesień 2024 14:59