Zapominanie o myciu i dezynfekcji rąk może zwiększyć nawet o 50% ryzyko wprowadzenia patogenów do chlewniDominika Stancelewska
StoryEditorZdrowie świń

Jak ograniczyć ryzyko przeniesienia patogenów do chlewni?

30.10.2023., 14:00h
Występujące w ostatnich latach groźne choroby, jak afrykański pomór świń czy epidemiczna biegunka, uzmysłowiły znaczenie bioasekuracji i dobrego zarządzania, które wpływają na stan zdrowotny stada. Zdaniem ekspertów o sukcesie decydują świadomość, wiedza i nieomijanie ustalonych procedur.

Drobnoustroje uodparniają się także na preparaty do dezynfekcji

Czynnikami wpływającymi na produkcję zwierzęcą w najbliższych latach będą zmiany klimatyczne oraz konieczność wzmocnienia bioasekuracji ze względu na rozprzestrzeniające się w coraz szybszym tempie choroby i rosnącą oporność drobnoustrojów nie tylko na antybiotyki, ale także na preparaty przeciwzapalne.

Coraz liczniejsze są doniesienia o oporności na inne grupy środków przeciwdrobnoustrojowych. Okazuje się, że drobnoustroje mogą uodpornić się na preparaty do dezynfekcji, środki antyseptyczne, herbicydy czy preparaty przeciwpasożytnicze. Nawet w przypadku szczepionek niektóre mikroorganizmy wykształcają mechanizmy pozwalające na efektywną ucieczkę przed swoistymi przeciwciałami – mówiła Magdalena Czaplińska-Możdżeń z firmy MSD Animal Health podczas konferencji w Pawłowicach koło Leszna.

Trzynasta już edycja konferencji, jak za każdym razem, była okazją do przedstawienia najciekawszych doniesień z Europejskiego Sympozjum Zarządzania Zdrowiem Świń (ESPHM), które w tym roku odbyło się na przełomie maja w Salonikach w Grecji. W organizacji sympozjum bierze ...

Pozostało 91% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
17. listopad 2024 08:07