Dlaczego polscy producenci musza importować prosięta z Danii?
Czynnikiem wpływającym na duży import zagranicznych prosiąt do Polski jest wciąż niski wskaźnik prosiąt odsadzonych od maciory w ciągu roku. W kraju jest niewiele gospodarstw, które potrafią produkować ponad 30 prosiąt od lochy rocznie. Niestety, wciąż znacząco odstajemy od europejskich potentatów, bo średnia krajowa nie przekracza 20 sztuk od lochy w roku.
Opłacalność produkcji świń będzie większa, jeśli żywienie importowanych zwietrząt będzie optymalne. Zgodnie z duńskimi normami, w paszach zalecane jest mniej białka, dostarczają one natomiast więcej aminokwasów. Dlatego wyniki produkcyjne pochodzących stamtąd zwierząt są u nas często gorsze. Nasz system żywieniowy jest oparty głównie na bilansowaniu białka i energii, podczas gdy większość nowoczesnych systemów bazuje już na bilansowaniu aminokwasów. Jest to oszczędni...