W odchowalni zasadnicze znaczenie ma stosowanie odpowiedniej paszy dla prosiąt odsadzonych przy różnej masie ciała, aby dobrze rozwinąć układ pokarmowyDominika Stancelewska
StoryEditorOpłacalność produkcji świń

Jak polscy producenci świń mogą poprawić swoją konkurencyjność na europejskim rynku?

27.08.2023., 15:30h
Importujemy do Polski miliony warchlaków, które charakteryzują się wysokim potencjałem genetycznym. Również duże stada loch często są oparte na duńskiej genetyce. Aby móc w pełni wykorzystać ich potencjał, muszą być odpowiednio żywione. Genotyp to element, który w głównej mierze decyduje o wartości użytkowej zwierząt, dlatego pasza powinna być tak zbilansowana, aby w pełni wykorzystać wysoki potencjał sprowadzanej do naszego kraju genetyki.

Z artykułu dowiesz się:

  • Jak polscy producenci świń mogą zaoszczędzić na żywieniu prosiąt?
  • Kiedy zmniejszenie zawartości białka w paszy może okazać się opłacalne?
  • Co skutkuje pogorszeniem zdolności do wykorzystania paszy przez świnie?

Dlaczego polscy producenci musza importować prosięta z Danii?

Czynnikiem wpływającym na duży import zagranicznych prosiąt do Polski jest wciąż niski wskaźnik prosiąt odsadzonych od maciory w ciągu roku. W kraju jest niewiele gospodarstw, które potrafią produkować ponad 30 prosiąt od lochy rocznie. Niestety, wciąż znacząco odstajemy od europejskich potentatów, bo średnia krajowa nie przekracza 20 sztuk od lochy w roku.

Opłacalność produkcji świń będzie większa, jeśli żywienie importowanych zwietrząt będzie optymalne. Zgodnie z duńskimi normami, w paszach zalecane jest mniej białka, dostarczają one natomiast więcej aminokwasów. Dlatego wyniki produkcyjne pochodzących stamtąd zwierząt są u nas często gorsze. Nasz system żywieniowy jest oparty głównie na bilansowaniu białka i energii, podczas gdy większość nowoczesnych systemów bazuje już na bilansowaniu aminokwasów. Jest to oszczędni...

Pozostało 88% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
21. listopad 2024 15:37