Kontrola temperatury i dostęp do świeżej wody są kluczowe dla dobrej laktacji u lochy
Co najmniej 5–10% loch ma podwyższoną temperaturę po oproszeniu. Wielu rolników sprawdza ją termometrem. Gdy nie wykonuje się pomiarów, należy skoncentrować się na obserwacji samopoczucia loch. Jeśli nie jedzą lub nie piją wystarczającej ilości wody, może to świadczyć o pojawiających się problemach. Lochy o wysokiej plenności potrzebują do produkcji mleka 30–50 l wody dziennie. W przypadku problemów zdrowotnych po porodzie pomagają również masaże wymienia.
Nieużywane sutki w pierwszej laktacji zmniejszą wydajność mleczną lochy w następnej
Nie bez znaczenia jest duża liczba żywotnych prosiąt. Wydajność mleka wzrasta bowiem o 26%, gdy lochy karmią duże prosięta. Wyrównywanie miotów wpływa na to, czy wszystkie strzyki będą czynne i ile gruczoł wyprodukuje mleka. Dzięki dużej liczbie prosiąt ssących mamy optymalną stymulację wymienia, uwalniana jest oksytocyna do krwi i uzyskujemy dużą produkcję mleka.
Nieużywanie sutków w pierwszej laktacji zmniejszy wydajność w następnej, dlatego potrzebna jest przestrzeń w kojcu, aby prosięta ...