Jak w prosty sposób zwiększyć opłacalność tuczu?
„W jaki sposób najtaniej wyprodukować kilogram mięsa, czyli na co zwrócić uwagę, by produkować ekonomicznie” – pod takim hasłem odbyła się w Jachrance w powiecie legionowskim konferencja, której współorganizatorami były firmy: De Heus, Choice oraz Lallemand. O stosowaniu prestarterów bez tlenku cynku mówił Bartosz Radoszewski z De Heus. Jak tłumaczył specjalista, tlenek cynku wpływa negatywnie na rozwój jelit, co powoduje, że składniki dostarczone z paszą nie są wykorzystywane w wystarczający sposób i zwierzęta rosną wolniej. Dziś już bowiem wiadomo, że tlenek cynku wzmaga lekooporność, gdyż hamuje rozwój nie tylko patogennej, ale także pożytecznej mikroflory. Zaburza również wchłanianie makro- i mikroelementów, obniża efektywność działania fitazy i kwasów organicznych, a przede wszystkim ogranicza rozwój kosmków jelitowych, co oznacza mniejsze zdolności chłonne jelit.
W badaniach przeprowadzonych w Niderlandach świnie żywione paszą bez tlenku cynku miały ubojową masę ciała o 2–2,5 kg wyższą od tych, które były karmione z jego udziałem. Przy tysiącu sprzedanych sztuk...