Jak wpływ czynników stresogennych wpływa na jakość wieprzowiny?
Ważna jest dbałość o jakość mięsa na każdym etapie jego produkcji: w chlewni, podczas transportu i w rzeźni. Nie chodzi jedynie o jakość pozyskiwanego mięsa, ale również o komfort psychiczny zwierząt. Układ sercowo-oddechowy świń jest niewystarczająco rozwinięty w stosunku do możliwości tych zwierząt. Ich serce stanowi 0,3% masy ciała, podczas gdy u większości zwierząt gospodarskich jest to wartość 1%. Tymczasem podczas transportu i przepędzania zwierząt wzrastają metabolizm, ciśnienie krwi, następuje przyspieszenie akcji serca i ilości oddechów.
Czynniki stresogenne, z którymi zwierzęta spotykają się w drodze do ubojni, to także głód, pragnienie, zagęszczenie, ból spowodowany biciem podczas załadunku i wyładunku, okaleczanie przez inne osobniki, zmiana warunków środowiskowych. Źle przeprowadzony obrót zwierząt (transport oraz skup) mogą przedłużać okres oczekiwania świń na ubój, co sprzyja występowaniu wad mięsa (blade, miękkie, cieknące). Częstotliwość ich ujawniania się jest spowodowana niewłaściwym postępowaniem ze zwierzętami przed ubojem i w j...